По последни данни повече от 4800 души са станали жертви на земетресението

...
По последни данни повече от 4800 души са станали жертви на земетресението
Коментари Харесай

Земетресението в Турция е било предсказано само преди дни, ето кой и как го е направил

По последни данни повече от 4800 души са станали жертви на земетресението в Турция и Сирия. Учените към момента нямат опция да предскажат сходни бедствия, но нидерландски откривател съумял да го направи, като даже показал точната дата на земетресението, написа Глас нюз бг. 

Каква е тайната му и за какво не е бил послушан?
Сегашните събития в Турция и Сирия повдигат въпроса дали е допустимо да се предотвратят следствията от сходни катаклизми в бъдеще и да се предупредят хората авансово за идно злополучие?
Като предписание сред записването на мощни подземни удари и първите прояви на трусове на повърхността минава относително малко време.
Въпреки съществуването на модерни сеизмографи и други проучвателен принадлежности, през днешния ден учените не могат да дефинират авансово най-опасните зони по време на трусове.
Въпреки че няколко дни преди бедствието в Турция, самостоятелният откривател от Нидерландия Франк Хугербитс предвижда мощно земетресение в този район.
Той нарича себе си „ откривател на Геометричното проучване на Слънчевата система “, който се занимава с „ наблюдаване на геометрията сред небесните тела, свързани със сеизмичната интензивност “.
Известно е, че Хугербитс няма научна степен, само че се счита за запалянко и самостоятелен академик, който преди този момент неведнъж е правил прогнози за трусове в други райони на планетата. Не всички обаче се сбъднаха.

Какво сподели Хугербитс?
„ Рано или късно този регион (южна централна Турция, Йордания, Сирия, Ливан) ще претърпи земетресение с магнитуд ~7,5 “, написа Хугербитс в Twitter в петък, 3 февруари.
Ден по-рано той също по този начин ретуитира обява от Изследователския институт за мониторинг на сеизмичната интензивност, в която се споделя, че „ сериозна сеизмична интензивност може да възникне сред 4 и 6 февруари “.
Тези прогнози се сбъднаха и в понеделник, 6 февруари, в Турция и Сирия станаха две трусове с магнитуд 7,8 и 7,7.
„ Сърцето ми е с всички, наранени от огромното земетресение в Централна Турция. Както споделих преди, рано или късно това трябваше да се случи в този район, тъкмо както преди 115 и 526 години. 
Тези трусове постоянно са предшествани от сериозна планетарна геометрия, която наблюдавахме на 4-5 февруари ", пише по-късно Хугербитс.
Според него данните на " планетарната геометрия " преди няколко дни съответстват с сходни индикатори преди мощното земетресение в Калифорния през 1927 година
Геоложката работа на САЩ (USGS) пише, че от 1970 година единствено три трусове с магнитуд над шест са се случили в радиус от 250 километра от настоящето земетресение. Най-големият от тях с магнитуд 6,7 се случи на 24 януари 2020 година
Някои откриватели към този момент назовават ​​настоящите събития най-голямото земетресение в района за последните 100 години.

Може ли да се планува земетресение?
Въпреки прогнозата на Хугербитс, чиновници на USGS споделиха, че е невероятно тъкмо да се планува часът и датата на земетресението.
Преди това учените в никакъв случай не са били в положение да предскажат тъкмо епицентровете на най-мощните трусове. Настоящите принадлежности ни разрешават единствено да определим вероятността от мощно земетресение в избран регион в границите на няколко години.
USGS съобщи още, че епицентърът на земетресението се е намирал на към 33 км от турския град Газиантеп на дълбочина от към 18 км, а последствията от него са били усетени в Западна Азия, Северна Африка и Югоизточна Европа с поданици на Ливан, Кипър, Гърция, Израел и Египет.
Както знаете, главната причина за земетресенията е придвижването на тектоничните плочи, което освобождава насъбраната сила на открито под формата на сеизмични талази. На повърхността тези талази могат да доведат до опустошителни последствия.
„ Това са динамични системи на дълбочина километри подземен.
 Понастоящем е невероятно да се планува по кое време ще се случи земетресение по продължение на който и да е разлом и ще мине доста време, преди да можем да го създадем. 
Днес можем да идентифицираме райони, където считаме, че бъдещи трусове ще запълнят сеизмичния недостиг, тъй че най-хубавият проект за деяние за популацията е да се приготви за трусове, с цел да минимизира резултатите “, обяснява физиката на земетресенията и откривателят по тектонична геодезия доктор Силвен Барбо.
Важно е също по този начин, че учените към момента не са се научили да разпознават сигнали, които могат да бъдат точни знаци за мощни трусове.
В момента измежду тези сигнали се анализират концентрации на газообразен радон, промени в електромагнитната интензивност, кривина или дисторция на земната повърхнина, геохимични промени в подземните води и даже извънредно държание на животните.
Длъжностни лица от изследователския център на НАСА Еймс в Калифорния имат вяра, че компресията на скалите може също да сътвори позитивни електрически заряди в земята, което може да изясни необикновените електромагнитни сигнали преди земетресение.
Ето за какво някои учени обръщат внимание и на електромагнитните сигнали, когато проучват и предвиждат трусове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР